Usi antipanica si antifoc

Usi Rezistente la Foc sau Usi Antipanica?

Notiunile de usa rezistenta la foc si usa antipanica pot crea confuzii persoanelor nespecializate in domeniul sistemelor de protectie antiincendiu.

Este bine sa stiti diferentele dintre o usa rezistenta la foc si o usa antipanica, pentru a intelege ce implica inlocuirea unor usi simple cu usi antifoc  sau cu usi antipanica, speciale pentru iesirile de urgenta, unde planul de evacuare impune dotarea usilor de exterior cu bare antipanica, pentru a intra in conformitate cu normele de siguranta publica.
 

Usi Rezistente la Foc

O usa rezistenta la foc este o usa de interior al carei scop este:

  • Crearea sau protejarea unei rute de evacuare de urgenta din cadrul cladirii, in caz de incendiu.
  • Compartimentarea unui incendiu pentru a opri raspandirea incendiului si a fumului dintr-o sectiune la alta a cladirii.

Exemple de locatii ale usilor rezistente la foc: case de scari, coridoare, bucatarii / unitati de catering, camere de depozitare ce contin combustibili, materiale inflamabile, utilaje si dispozitive electrice si mecanice.

Usile rezistente la foc se mentin obligatoriu inchise tot timpul in cazul in care nu sunt instalate amortizoare certificate care sa asigure inchiderea eficace a usii, pana la declansarea alarmei de incendiu.

Usile certificate rezistente la foc din lemn masiv sunt concepute sa ofere protectie antifum si antifoc pentru durate de timp specifice, de regula 30 de minute – EI 30, atata timp cat sunt inchise.

Deoarece o usa rezistenta la foc nu este doar un bloc de lemn intr-un toc, ci un ansamblu de elemente cu rezistenta la foc – canatul, tocul, feroneria (incuietoarea, zavorul, balamalele, etc), vitrajul daca este cazul, garniturile intumescente si dispozitivele de inchidere automata.
 

Usi Antipanica

Spre deosebire de usile rezistente la foc, usile antipanica pentru iesiri de urgenta sunt usi de exterior, putand fi lasate deschise si nu necesita sa detina rezistenta la foc.

Scopul usii antipanica este:

  • Sa asigure evacurea rapida si in siguranta printr-un pasaj de trecere vizibil si iluminat.
  • Sa nu permita accesul neautorizat din exterior.

Deschiderea usilor antipanica trebuie sa se faca usor si in directia traficului pietonal. Daca este o usa de siguranta tinuta de obicei incuiata dar poate fi folosita de public in situatiile de urgenta daca este echipata cu bara / maner antipanica.

O usa antipanica nu trebuie sa detina rezistenta la foc pentru a-si desfasura functionalitatea.
Pentru a fi deschisa din exterior se poate echipa cu maner exterior pentru kit antipanica cu inchidere cu cheie.

Obligatoriu, ruta de evacutare pentru iesirile de urgenta nu trebuie obstructionata si trebuie marcata corespunzator pentru obtinerea unui grad de vizibilitate in orice conditii.

Ghidul de bune practici impune marcarea iesirilor de urgenta cu indicatoare de iesire deasupra usilor antipanica.