Usile Sectionale Rezistente la Foc
Certificare si standarde
Cerintele pentru usile rezistente la foc sunt din ce in ce mai exigente, standardele in materie de protectie antiincendiu cresc cu fiecare usa rezistenta la foc produsa si fiecare producator incearca sa tina pasul insa putini reusesc sa se ridice la inaltimea standardelor din ce in ce mai riguroase.
Usile sectionale rezistente la foc functioneaza la fel ca o usa sectionala simpla. Ambele modele se monteaza la fel si folosesc acelasi sistem de culisare, fiind testate si certificate in conformitate cu normele europene in vigoare, EN 1643-1.
Testele efectuate in 14 respectiv 15 mai 2013 au oferit cea mai inalta clasificare a usilor sectionale rezistente la foc pentru comercializarea pe piata europeana si anume: E 90, EW 90, EI(1) 60 and EI(2) 60.
Pe langa rezistenta la foc, izolarea termica si etanseitate, usile sectionale antifoc au fost supuse la un test de anduranta prin executarea a 25000 de cicli de deschidere si inchidere, demonstrand si capacitatea de utilizare intensiva si frecventa.
Usa sectionala rezistenta la foc este ideala atat pentru aplicatii de exterior cat si de interior, putand fi montata atat in zidarie cat si in exteriorul acesteia, in pozitie orizontala sau verticala, dupa nevoile de lucru si cerintele de spatiu.
Dimensiunile maxime inca nu au fost determinate, intrucat comenzile de usi sectionale pana in prezent media a fost in jurul dimensiunii de 5000 x 5000 mm.
Aceste inchideri industriale se folosesc in incaperile de depozitare a substantelor periculoase cu risc de explozie si/sau inflamabile.
Procesul flexibil de productie ofera un caracter multifunctional usilor sectionale, datorita multiplelor proprietati ca:
- izolarea fonica
- rezistenta anti-efractie
- rezistenta la explozii
- usi antiscanteie (ATEX)
- etanseitate la lichide/gaze/fum
Structura
Usile sectionale rezistente la foc sunt executate din module confectionate din profile tubulare din otel acoperite de placaj rezistent la foc cu grosimea de 15 mm, iar toata aceasta structura incastrata intr-o foaie metalica de 0,63 mm, disponibila in orice culoare din paleta RAL.
Aceste module sunt asamblate cu ajutorul unor balamale din otel montate in timpul instalarii usii sectionale.
Intre module sunt amplasate si garniturile intumescente care sa asigure rezistenta la foc. Aceste garnituri se expandeaza in momentul in care sunt expuse la temperaturi pozitive extreme, actionand ca o bariera impotriva flacarilor.
Labirinturile dintre blatul usii si perete sunt deasemeni umplute cu material intumescent.
In partea superioara a usii sectionale rezistente la foc se gaseste sistemul de culisare echipat cu role de ghidare din otel galvanizat de calitate superioara ce directioneaza canatul in plan vertical sau orizontal paralel cu tavanul.
Inchiderea usii este asistata de un tambur cu ax prevazut cu cabluri care comunica cu panoul de control. Pentru a prevenit eventualele accidente, cablurile sunt echipate cu un dispozitiv de anti-rupere. Ca si dotare standard, usa sectionala rezistenta la foc se livreaza cu un motor de urgenta de 400V ce include convertizorul de frecventa si o baterie de rezerva pentru caderile de tensiune.
Nu necesita spatiu lateral spre deosebire de usile culisante, astfel ca beneficiati de un spatiu de stocare mai mare.
Un avantaj al usilor sectionale antifoc este posibilitatea echiparii cu vitraj pentru inspectia zonelor comunicante.
In caz de incendiu, viteza de deschidere de a usii sectionale rezistente la foc este de 0,18 m/s, iar viteza de inchidere automata este 0,08 m/s fata de standard, in conditii normale de lucru, care este masurata la 0,25 m/s.
Lasa un comentariu