articol-usa-lemn

Usile din Lemn – de la Depozitare la Intretinere

Usile din lemn, indiferent de destinatia de utilizare, sunt supuse unor factori externi care au impact direct asupra durabilitatii suprafetei.

Agentii externi care actioneaza asupra usii si implicit asupra finisajului acesteia in procesul de uzura zilnica sunt:

Fenomenul de frecare. Acest fenomen este un aspect inevitabil in utilizarea oricarei usi. Zilnic, usile sunt supuse unor repetate miscari de inchidere – deschidere. Finisajul canatului trebuie sa reziste la fortele aplicate la actionarea usii si orice alte consecinte alte utilizarii cotidiene: murdarie, praf, substante, soc mecanic si zgarieturi.

Substantele de curatare. Lucrarile de curatenie necesita aplicarea unor substante sau solutii care pot afecta durabilitatea finisajului usilor.

Umiditatea. Umiditatea este un prim factor care se ia in considerare la proiectarea unei usi tehnice, in special la usile cu furnir in componenta. Pastrarea furnirului in conditii minime de umiditate garanteaza pastrarea formei si o suprafata uniforma pe tot parcursul utilizarii.

Radiatiile UV. Un alt factor care influenteaza tonalitatea culorilor pe o perioada indelungata de folosire. Toate categoriile de furnir sunt testate in conditii stricte pentru a stabili cu exactitate reactia materialelor la lumina zilei pe o perioada de folosire de cativa ani.
 

Depozitarea si manipularea usilor din lemn

  • Usile din lemn se vor depozita pe o suprafata orizontala, in incaperi bine aerisite, cu umiditate scazuta, la minim 102 mm distanta de pardoseala.
  • Este imperativ sa evitati contactul usii din lemn cu apa, iar pentru a evita orice contact accidental este indicat sa acoperiti usa in intregime cu un material impermeabil.
  • Usile din lemn nu se vor depozita pe durate mai mari de 15 zile.
  • La depozitarea usilor din lemn se vor evita locatiile expuse direct la razele solare. Anumite specii de lemn ca ciresul, mahonul, nucul, tecul samd, sunt mai susceptibile la decoloratii daca sunt expuse la lumina naturala sau alte forme de lumina artificiala. Daca zona de depozitare este puternic iluminata, usile din lemn se vor proteja cu un material opac.
  • Nu depozitati usile din lemn in zone cu umiditate crescuta sau in zone cu temperaturi extreme scazute sau inalte, intrucat expunerea indelungata poate cauza deteriorarea materialelor folosite in executia usii. Conditiile optime de depozitare a usilor din lemn sunt: 25% – 55% RH si 10°C – 32°.
  • Nu instalati usi din lemn in spatiile proaspat renovate cu glet sau ciment.
  • Manipularea usilor din lemn se va face cu manusi curate si uscate.

 

Finisajul usilor din lemn

  • Lemnul este higroscopic iar dimensiunile sale sunt puternic influentate de schimbarile gradului de umiditate aflat la randul sau in directa legatura cu factorii de mediu inconjurator. Pentru a asigura o expunere egala la umiditate cat si uniformitatea structurii usii, toate usile din lemn vor fi finisate identic, cu un strat egal de vopsea.
  • Inaintea finisarii propriu-zise se curata orice urma din procesele anterioare cu smirghel cu granulatie de 120, 150 sau 180.
  • Anumite specii de lemn in special stejarul, contin un extract care in combinatie cu substantele folosite la finisajul usii pot da nastere la reactii nefavorabile. Nu folositi lana otelita sau recipienti ruginiti care pot contamina materialele folosite la finisajul usii din lemn.
  • Nu se vor expune la lumina solara directa usile din lemn vopsite in culori inchise, pentru a evita indoirea sau decojirea lemnului din usa.
  • Nu folositi grunduri, lacuri de lemn sau alte pelicule pentru finisaj pe baza de apa, deoarece pot cauza delaminarea sau aparitia crapaturilor la suprafata canatului.
  • La aplicatiile de exterior usile din lemn vor fi tratate corespunzator utilizarii in conditii atmosferice care pot afecta iremediabil structura acestora.
  • Anumite usi din lemn pot fi executate cu rezistenta la foc, avand in structura componente tratate cu saruri ignifuge facand acele componente mai higroscopice decat lemnul obisnuit. Fiind expuse la conditii de umiditate, aceste saruri se vor concentra pe suprafetele expuse si vor interfera cu vopseaua. Inaintea finisarii lemnului tratat, reduceti gradul de umiditate sub 11% si eliminati cristalele de sare cu o carpa umezita lasand la final uscarea si frecarea usoara cu un smirghel fin.

 

Montarea usilor din lemn

  • La fixarea in golul de trecere, la montarea unor piese de feronerie sau la echiparea unei supralumini se va acorda o atentie deosebita la cursa de deschidere a canatului, fara afectarea functionalitatii, echilibrului si robustetii structurale a usii din lemn.
  • Usile din lemn cu miez solid cu inaltimea de pana in 1524 mm vor fi echipate cu 2 balamale, usile cu inaltimea de maxim 2286 mm vor fi prevazute cu o a 3-a balama, dispusa proportional.
  • Rostul dintre marginile usii si muchia tocului sa nu depaseasca 3,2 mm.
  • Decupajul canatului pentru introducerea unei grile de transfer se va face astfel incat sa nu permita infiltratiile de apa in miezul canatului.
  • La montarea usilor din lemn fara rezistenta la foc, inaltimea acestora nu se va reduce cu mai mult de 20 mm.