UE – Usa metalica etansa pentru adapost ALA

Usile si obloanele etanse fabricate respecta “Cerintele tehnice pentru tamplaria metalica si din beton armat de protectie, necesara echiparii adaposturilor de protectie civila” emis

Usile ALA sunt usi speciale care se cer in mod expres in buncarele de protectie civila si in adaposturile proiectate pentru protectie antiatomica.

Constructia acestor usi este o inovatie tehnologica certificata de ingineri specializati in proiectarea masurilor de siguranta impotriva hazardelor nucleare.
Aceste usi fac parte din categoria sistemelor de usi balistice si a usilor rezistente la presiuni foarte mari, ca in cazul trapelor de submarin sau a altor aplicatii maritime cu expunere la presiuni atmosferice ridicate.

Usile ALA suporta o presiune minima de 3.4 bari (50 PSI) fiind capabile sa faca fata in mod repetat unor unde de soc cu presiuni considerabile.

Sunt disponibile in mai multe dimensiuni, fiecare model executandu-se la comanda, intrunind cele mai stricte cerinte din tabloul de tamplarie.

Domeniile de utilizare a usilor ALA cuprind aplicatii industriale ca centralele de turnatorie, uzine chimice, depozite de munitie, unitati militare, celule de testare a valvelor sub presiune si altele.

Structura usilor etanse ALA consta intr-un cadru metalic umplut cu ciment, cu suprafetele presate si uniformizate pentru comprimarea garniturilor ce vor asigura un mediu etans ce va face fata presiunilor ridicate si vor crea totodata o bariera impotriva toxinelor aeropurtate.

Montarea usilor si obloanelor metalice ALA se va face cu bolturi prinse in perete sau sudat intr-o rama metalica.

Obloanele metalice etanse sunt echipate cu un zavor intern robust, garnitura comprimata intre capac si toc si piston de ridicare pentru deschidere asistata.

Greutatea totala a unei usi poate ajunge si la 900 kg incluzand cimentul interpus in canat, prevenind penetrarea radiologica, a undelor de soc si a munitiei de razboi.

Un rol important il au si balamalele special concepute pentru a asigura integritatea usii robuste in urma impactului unei unde de soc de proportii, rezistand cu succes si la efectul indelungat al focului asupra balamalelor.

Canatul unei astfel de usi este executat dintr-un otel special tratat, pluristratificat, prevazut cu sisteme de blocare cu arcuri de tensiune si sisteme de etansare duble.

Usile si obloanele metalice etanse pentru adapost civil tip ALA sunt insotite de Agrementul Tehnic nr. 016 – 06/369 – 2010 si Agrementul Tehnic nr. 016 – 06/352 – 2009, elaborate de ICECON Bucuresti.

Usile ALA respecta normele vizate pentru tamplaria metalica si din beton armat necesara echiparii adaposturilor de protectie civila, conform directivelor Inspectoratului General pentru situatii de Urgenta si prevederilor Legii nr. 10/1995 privind Calitatea in Constructii.