A. L. A.

Adapost local antiaerian. Pentru aceste adaposturi se folosesc usi metalice etanse.

Acestea asigura etanseitatea si rezistenta la presiune impuse de utilizarea lor ca elemente nestructurale de inchidere de siguranta.

Usile si obloanele metalice etanse se monteaza numai in golurile din pereti de beton, estimate la o durata de viata medie de peste de 25 ani, cu respectarea conditiilor de montaj si intretinere periodica.

ABSORBTIA SUNETULUI

Este capacitatea elementelor usilor antifonice de a face conversia energiei sunetului în căldură
(prin frecare) când trece sau când loveşte un material sau o garnitura de etansare.

ACTUATOR

Element de actionare (motor electric, electromagnet etc.) folosit în sistemele automate pentru executarea comenzilor de deschidere a usilor tehnice industriale si de tonaj mare: usi sectionale industriale, usi rulou, usi pliante, usi de hangar, usi rapide.

Poate fi folosit cu succes impreuna cu un radar pentru a asigura deschiderea automata fara alte actiuni din partea pietonilor facilitand accesul in imobil. Exemplu: usi culisante automate, usi ermetice etanse, usi batante automate, usi rotative automate si la oricare alte solutii de acces, unde este nevoile de lucru implica deschiderea automata fara atingerea usii.

AGREMENT TEHNIC

Aprecierea tehnica a usilor tehnice metalice si industriale cu sau fara rezistenta la foc, aprobata si confirmata in scris asupra aptitudinii de utilizare in conformitate cu legislatia in vigoare din domeniul constructiilor, pentru care nu pot fi inca elaborate standarde nationale sau alte reglementari tehnice oficiale intrand in conflict cu una dintre cerintele prevazute la art. 5 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în constructii.

AMORTIZOARE DE PODEA

Amortizoare incastrate in pardoseala folosite cu precadere pentru usile din tamplarie de aluminiu sau la usile unde nu se pot monta amortizoare in partea superioara. Aceste amortizoare se livreaza impreuna cu alte accesorii ce faciliteaza utilizarea si montarea acestora in podea.

AMORTIZOARE HIDRAULICE

Amortizoarele hidraulice cu brate reglabile se folosesc in completarea usilor cu sisteme de control al accesului pentru a asigura o inchidere controlata, fiind configurate in functie de greutatea si latimea usii. La usile de exterior se vor folosi amortizoare cu ulei termostabil care nu isi modifica proprietatile fizice indiferent de temperatura din exterior.

ANCORA DE MONTAJ

Piesa metalica rigida si rezistenta ce se utilizeaza pentru fixarea usilor si a inchiderilor industriale metalice sau din lemn in constructii de beton, beton usor (BCA), piatra, caramida plina sau caramida cu gauri.

ANODIZARE

Anodizarea este tratamentul suprafetei unui profil sau a unei foi din aluminiu prin tratarea cu un strat de oxid de aluminiu, in urma unui proces electrolitic, care implica generarea unui flux de curent continuu printr-un electrolit pe baza de acid. Astfel se obtine in mod artificial pana la o mie de ori grosimea stratului natural de oxid de aluminiu care ofera o eficienta protectie impotriva coroziunii si abraziunii. Aluminiul anodizat este un material rezistent si durabil, fiind materialul ideal pentru usile industriale si al altor solutii de acces supuse conditiilor meteorologice severe.

ANTIFUM

Protectia antifum este oferita de usile antifoc care mai au rolul de a impiedica trecerea fumului, aerului cald si a gazelor toxice prin echiparea cu garnituri speciale de etansare a rostului dintre toc si canat.

Protectia antifum este la fel de importanta ca si protectia antifoc deoarece ofera timpul necesar evacuarii in conditii de siguranta.

ARCURI DE TORSIUNE

Greutatea usilor sectionale industriale este perfect echilibrata datorita arcurilor tensionate imbricate pe un ax galvanizat pentru a asigura functionarea lina a usii.

Arcurile au o durata de functionare de 50.000 cicluri pentru usi sectionale cu dimensiunile maxime de 4500 x 4500 mm, cu sistem de culisare standard si coborat.

ARCURI GALVANIZATE

Arcurile galvanizate fac parte din dotarea standard a usilor sectionale, avand rolul de a echilibrea greutatea cortinei usii sectionale industriale.

Aceste elemente se regasesc la usile sectionale fara motorizare, cu sistem de culisare standard si pentru parcari colective, unde inaltimea buiandrugului este de maxim 300 mm.

BACKSET

Distanta de la marginea broastei la axul manerului / cheii.

BAGHETA

Profil metalic sau din lemn de diferite dimensiuni, utilizat la fixarea geamului sau a panelului in cadru.

BALAMA

Ansamblu metalic format din doua piese articulate pe un ax, cu cel putin o piesa pivotanta in jurul axului, pentru facilitarea inchiderii si deschiderii unei usi sau unei ferestre, prin rotire partiala.

BLOCATOR

Piese care se monteaza pe tocul usii cu rolul de a asigura inchiderea canatului mobil.

BOLTURI PASIVE

Bolturile pasive au diferite diametre si maresc rezistenta usii la efractie, deoarece exclud posibilitatea demontarii usii închise dupa taierea balamalelor. Se mai numesc si prag vertical rigid.

BRIDA

Piesa metalica circulara sau in forma de „U” cu fixare in perete, utilizata la montarea tocurilor de usa in golul de zidarie.

BUCSA

Manșon metalic montat între două piese asamblate;  2) Scobitură făcută într-o piesă (de lemn sau de metal), în care intră capul piesei cu care se îmbină;

BUIANDRUG

Element arhitectural constituit dintr-o grinda de lemn, metal, zidarie sau beton armat. Buiandrugul este amplasat deasupra golului de trecere al unei usi, ferestre etc, cu rol de sustinere a portiunii de perete de de deasupra acestora.

CARTELA DE PROXIMITATE

Accesoriu pentru sistemele de control al accesului, care impreuna cu cititorul de card permite intrarea in zonele cu acces restrictionat persoanelor neautorizate.

CANATUL ACTIV / INACTIV

Usile impartite in 2 canate simetrice sau asimetrice separate cu un montant bil. Canatul prevazut cu maner si cremon este canatul activ, iar canatul inactiv este deschis doar in anumite momente, fiind echipat cu un mecanism de deschidere fara maner si doar cu zavoare.

CERCEVEA (profil Z)

Cadru in care este fixat vitrajul unei usi din tamplarie de aluminiu.

CLASA COMBUSTIE

Materialele si elementele constructive sunt categorizate dupa gradul de rezistenta la foc. Prin urmare, clasa C2 inseamna greu inflamabil, iar clasa C1 inseamna complet neinflamabil.

CLASA DE TRANSMISIE A SUNETULUI - CTS

Evaluare cu un singur număr a laboratorului care măsoară pierderea de transmisie a sunetului pe calea aerului. Este calculată în conformitate cu ASTM E 413 – 87 utilizând valori măsurate de pierdere a transmisiei sunetului obţinut în conformitate cu ASTM E 90 – 90 pe raza de frecventă 125 – 4000 Hz.
Aceasta valoare determina gradul de izolare fonica oferit de usile metalice antifonice si usile antifonice din lemn.

CLEMA

Dispozitiv cu ajutorul căruia se asamblează laolaltă două sau mai multe piese sau elemente, astfel încât această îmbinare să reziste la solicitări mari.

COEFICIENT U (coeficient k)

Reprezinta transmisia caldurii intr-o unitate de timp pe o suprafata de 1 m patrat care separa doua medii cu diferenta de temperatura de 1 grad Celsius si se masoara in W/m2. Un coeficient U mai mic inseamna o izolare mai buna prin reducerea emisiilor termice.

COLTAR

Piesă metalică sau din lemn, cu două aripi sau laturi așezate în unghi drept, utilizată la consolidarea și la protejarea unor îmbinări de colț.

CONTRAGREUTATE

Greutate care serveste intr-un sistem tehnic la echilibrarea totala sau partiala a unei forte fixe sau a unei greutati in miscare.

In cazul usilor sectionale industriale, contragreutatea poate consta intr-un sistem de arcuri, cu un termen de garantie de pana la 22.000 cicluri.

Pot fi echipate cu pana la 4 arcuri de tractiune, in functie de dimensiunile si sistemul de culisare. Aceste arcuri sunt instalate pe axul palanului din otel galvanizat.

Dispunerea arcurilor (langa buiandrug sau la capatul sinei de glisare orizontale) se stabileste in functie de sistemul de glisare ales. Ca standard, arcurile sunt galvanizate.

CONTRAPLACA

Piesa metalica utilizata pentru consolidarea broastei de usa prevenind smulgerea cu usurinta a acesteia si reprezinta un factor de protectie impotriva intrarii prin efractie. Contraplaca contine si placa de lovire care are rol de locas al limbii de broasca. Contraplacile se mai numesc si ecluziere.

CREMON

Dispozitiv metalic folosit pentru închiderea unei ferestre sau a unei uși, construit din două vergele dispuse în prelungire și acționate cu ajutorul unui mâner.

DALA

Placă poligonală subțire de piatră, marmură, beton, material plastic etc., folosită la executarea unor pardoseli, pavaje sau placaje de zidărie.

DESCHIDERE FIXA (fereastra fixa)

Fereastra care nu se deschide.

DESCHIDERE BATANTA

Care se inchide si se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe verticale fixate la una dintre margini.

DESCHIDERE GLISANTA

Usa sau fereastra care aluneca (printr-o frecare minima) de-a lungul altei piese cu care se afla in contact (cercevea pe toc).

DESCHIDERE OSCILANTA

Se deschide printr-o miscare de rotatie in jurul unei axe orizontale fixate la baza ferestrei.

DESCHIDERE OSCILOBATANTA

Combinatia celor doua tipuri de deschideri batanta si oscilanta. In functie de pozitia manerului, fereastra se va deschide in una din variante. Pozitia manerului pe orizontala inseamna deshidere batanta, verticala sus – deschidere oscilanta, verticala jos este pozitia inchis.

DIBLU

Pană de lemn sau de metal, care se introduce într-un zid pentru a putea fixa în ea un obiect cu ajutorul unui cui sau al unui șurub.

DILATARE

Fenomenul de marire a dimensiunilor sub actiunea caldurii. La fel ca majoritatea materialelor si profilele necesare constructiei unei ferestre au tendita de a se dilata, motiv pentru care, in functie de marimea tamplariei se lasa o distanta de dilatare de minim 10 mm intre toc si zid pe fiecare latura a tamplariei. Spatiul rezultat va fi umplut cu spuma poliuretanica.

DIMENSIUNE NOMINALA

Dimensiunea nominala este valoarea de referinta ce se ia ca baza pentru a caracteriza o inchidere standard la proiectare, ea rezultând din calcul sau constructiv, pentru determinarea celorlalte valori dimensionale ale componentelor unei usi de interior sau industriale.

DISPOZITIV DE PROTECTIE INTEGRAT

Dispozitivul de protectie integrat este un element de feronerie esential pentru mentinerea integritatii usii sectionale ce previne caderea cortinei usii in cazul ruperii arcului de torsiune.

DISTANTA INTERAXIALA

Distanta dintre axul manerului si axul cilindrului.

DIMENSIUNI TAMPLARIE

Dimensiunile spatiului (golului) lasat in zidul unei constructii pentru tamplarie. Fata de dimensiunile acestui spatiu timplaria va fi mai mica cu cel putin 10 mm pe fiecare latura.

DIN

Institutul German de standardizare

DQS

Societatea Germana de Certificare a Sistemelor de Management a fost inregistrata in Germania in anul 1985 si este prima societate germana de certificare sisteme. Inregistrarea acestui organism a aparut ca o necesitate la initiativa DGQ – Societatea Germana pentru Calitate, DIN-Institutul German de Standardizare si alte asociatii din industria germana.

ELECTROMAGNET DE RETINERE

Sunt un sistem de retinere a foii de usa in pozitie deschisa cu electromagneti legati la centrala de detectie locala sau la sistemul de detectie incendiu al cladirii. Acestia pot fi ingropati in tamplarie sau aplicati. Clasificarea lor se face în functie de forta de retinere. Astfel, pot fi de la 150 kgf la 600 kgf.

ELOXARE

Procedeu electrochimic de obtinere a unui strat de oxid pe suprafata pieselor de aluminiu in vederea protectiei impotriva coroziunii. Profilele de aluminiu si feroneria sunt supuse acestui procedeu, obtinandu-se de regula culoarea argintie sau aurie.

EXTENSIE DE TOC (CAPTUSEALA)

Ramă de lemn care acoperă fețele interioare ale golului unei uși și de care sunt fixate canaturile ușii.

EXTRACTOR DE FUM

Orificiu metalic cu diametrul de 83 mm acoperit cu o clapa din inox. Are rol de evacuare in exterior a fumului si noxeleor sau gazelor acumulate in incaperea in care este montata usa sectionala industriala.
Inserare disponibila doar in paneluri de otel.

FALT

Tăietură, scobitură făcută pe marginea unei scânduri, a unei țigle etc., pentru a permite îmbinarea cu altă scândură, țiglă etc. cu o tăietură corespunzătoare.

FATADA

Partile exterioare verticale ale unei cladiri. Fatada principala este fatada aflata inspre strada sau fatada unde se gaseste intrarea principala in cladire.

FEDER

Mica proeminenta prevazuta in lungul muchiei unei piese de lemn sau de metal, care intra in canelura corespunzatoare (nut) a altei piese pentru a asigura o imbinare perfecta. Imbinarea poarta numele de imbinare nut si feder.

FEREASTRA FIXA

Fereastra fixa este un element de vitraj imobil fara deschidere nefiind echipata cu balamale si poate fi implementata in fatade, supralumini sau luminatoare laterale pentru a spori aportul de iluminat natural. Este o eficienta solutie de iluminat bogat, in cazurile in care exista solutii alternative de ventilatie.

FERONERIE

Ansamblu de elemente metalice fixate pe cercevea si toc cu rol de a asigura inchiderea si deschiderea elementului de tamplarie. Este formata din maner, cremon, balamale, coltare, prelungitoare, blocaje, foarfeci, blocatori, etc. si prin combinarea acestora se realizeaza deschideri batanate, oscilobatante, oscilante, etc.

FOTOCELULE

Celule care comunica prin fluxuri de semnale luminoase.
Intreruperea conexiunii dintre celulele fotoelectrice prin interpunerea unui obiect de orice natura sau pieton intre cele doua celule, asigura oprirea automata a usilor industriale in vederea prevenirii eventualelor accidente de personal sau al materialelor transportate.

Fotocelule sunt accesorii utilizate cu precadere la urmatoarele usi industriale: usi sectionale industriale, rulouri industriale si usi rapide industriale.

FRECVENTA

De câte ori pe secunda, în Hertz (Hz) sunt generate valuri de presiune a sunetului de catre o sursa.
Hertzul este unitatea de masura a frecventei. Un ciclu pe secunda reprezinta un Hertz.

FRIZA

Rama masiva de lemn in care se prind tabliile unei usi.

FURNIR

Foaie subțire de lemn care servește la fabricarea placajelor, a panelurilor, folosit la usile de interior.

GALVANIZARE

Acoperirea prin electroliza a unui metal cu un strat subtire de zinc prin cufundarea in baie de zinc topic.

GARNITURA EPDM

Material din care se realizeaza garniturile de etansare pentru tamplarie. Caracteristicile importante sunt: rezistenta la conditiile atmosferice, elasticitate la temperaturi extreme (intre -50 si +120 grade Celsius), rezistenta la imbatrinire, la multe substante chimice corozive.

GARNITURA INTUMESCENTA

Garniturile intumescente pe baza de silicati, sunt amplasate pe perimetrul tocului usi antifoc si pe toata inaltimea canatului secundar in zona de contact cu canatul principal. Garniturile intumescente au capacitate de dilatare de pana la 25 de ori marimea garniturii, expuse la temperaturi de la 150ºC.

GEAM TERMOIZOLANT (geam termopan)

Ansamblu de doua sau mai multe foi de sticla separate printr-un spatiu umplut cu aer sau un gaz inert si inchis ermetic. Foile de sticla sunt separate printr-o bagheta metalica umpluta cu silicagel. Grosimea foilor de sticla este variabila (de regula intre 4-6 mm), ca si distanta dintre ele (12-20 mm), eficacitatea geamului crescand direct proportional cu acestea.

GHERMEA

Piesă prismatică de lemn care se fixează în zidărie pentru a înlesni prinderea în cuie sau în șuruburi a tocului unei uși sau al unei ferestre.

GLAF

Material de constructie realizat din lemn, marmura, beton, PVC, tabla metalica, cu care se captuseste partea inferioara a golului unei ferestre (sinonim : pervaz).

GRILA DE AERISIRE

Panou metalic format dintr-o rețea de gratii paralele care se monteaza in cavitatea de deschidere, ce permite evacuarea umiditatii din incapere si un flux constant de aer  fara a modifica echilibrul termic

GRUND

1. Primul strat de material special aplicat pe suprafata unei piese, a unui obiect, a unui element de constructie care urmeaza sa fie finisata. 2. Strat de vopsea alba care se aplica pe panza, pe cartonul sau pe scandura pe care se picteaza. 3. Strat de mortar aplicat pe zidarie, servind ca suport pentru tencuiala vizibila.

HALA

Construcţie înaltă si spaţioasă,  de dimensiuni foarte mari cu diverse destinaţii (poate deservi ca spatiu de depozitare sau ca punct de lucru al unei fabrici, sala de expoziţii, manifestări sportive sau culturale etc.).

HDF

Placa fibrolemnoasa cu densitate si duritate mare, aprox. 950 kg/mc, utilizata frecvent la usile antifonice si antifoc. Se deosebeste prin suprafetele netede.

HPL

(High Pressure Laminate). Este un material compus din mai multe straturi din hartie speciala ,  impregnate cu rasina melaminica , peste care se suprapune o hartie tip decor  si apoi  lipite la presiuni si temperaturi foarte ridicate, rezultand astfel un material rigid si omogen.

HUBLOU

Mică deschizătură de formă circulară, care se închide ermetic, făcută în peretele unei nave sau al unui avion, pentru aerisire și luminat.

IGNIFUGARE

Operatiunea de acoperire sau impregnare a unui material combustibil ( lemn, textil, etc.) cu materiale ignifuge, pentru a-l proteja contra actiunii focului si a-i mari rezistenta la ardere.

IZOLATIE

Strat de material sau un mediu izolant asezat intre doua medii sau intre doua sisteme fizice. In constructii exista o legislatie referitoare la calitatea in constructii, care reglemeteaza si cerintele de izolatie termica, izolatie hidrofuga (hidro-izolatia) si izolatie fonica pe care trebuie sa le respecte orice constructie ( Legea nr.10 din 18 ianuarie 1995 privind calitatea in constructii; Ordonanta nr. 29 din 30 ianuarie 2000 – privind reabilitarea termica a fondului construit existent si stimularea economisirii energiei termice).

IZOLANT FONIC

Material cu rolul de a asigura un anumit grad de confort acustic în încăperi, prin împiedicarea transmiterii zgomotelor din exterior spre interior sau între încăperi.  Aceste materiale sunt de natură anorganică sau organică, cu densitate aparentă mică, poroase, cu pori deschişi, cu bune proprietăţi de absorbţie fonică, folosite sub formă de pâsle, plăci, panouri realizate din vată minerală, lemn, precum şi tencuieli acustice din ciment şi agregate poroase (fonoabsorbante).

IZOLATIE TERMICA

Orice material care are proprietatea de a reduce transferul de caldura intre doua medii sau doua materiale. Calitatile de izolator ale unui material sunt descrise prin conductibilitatea termica sau rezistenta termica a acestuia. Cu cat un material are o conductibilitate termica mai mica sau o rezistenta termica mai mare, cu atat va fi mai bun izolator. La o constructie, principalele elementele care au nevoie de izolatie termica sunt peretii, pardoseala si tavanul, materialele folosite fiind, dupa caz, polistiren expandat, polistiren extrudat sau vata minerala.
Importanti sunt insa si coeficientii termici ai materialelor ce compun ferestrele si usile exterioare ale unei constructii.

LACRIMAR

Element suplimentar aplicat in exterior in partea inferioara a cercevelei usii sau ferestrei pentru a proteja fereastra de intemperii.

LAMBA

Mica proeminenţă făcuta în lungul muchiei unei piese de lemn care intră în nutul corespunzător altei piese pentru a asigura o îmbinare perfectă.

LEMN STRATIFICAT

Lamele din lemn care formeaza prin lipire cu adezivi speciali elemente supuse, in general, la eforturi de incovoiere. Suportarea unor eforturi de compresiune excentrica nu este exclusa.

LIMITATOR DE CURSA DE DESCHIDERE

Piesa metalica care se instaleaza in partea superioara a usii pietonale, neafectand deschiderea neta declarata. Are rolul de a limita unghiul de deschidere a usii pietonale pentru a proteja cortina usii sectionale de eventualele socuri mecanice, la deschiderea necontrolata totala a usii pietonale. Unghiul de deschidere maxim permis de acest accesoriu este de 105°.

LUFT

Distanță sau spațiu liber dintre două elemente (piese fixe sau mobile) situate foarte aproape unul de altul; Interstițiu.

MANSON

Piesă în formă de inel sau de țeavă scurtă, care servește la îmbinarea a două țevi, bare etc;  Înveliș de protecție (de formă inelară) în care se îmbracă mânerul sau altă parte a unor obiecte.

MDF

Placa fibrolemnoasa cu densitate medie de aprox. 850 kg/mc si suprafete netede. Este un material folosit si la confectionarea tocurilor pentru usile laminate CPL.

MONTANT FIX (PROFIL T)

Bara care se pozitioneaza vertical intr-o constructie si care serveste ca piesa de sustinere. Din fr. Montant. Montantul are rol de divizare a tamplariei in canate. Modul de divizare se stabileste in primul rand in functie de dimesiunile tamplariei iar in al doilea rand functie de cerintele estetice si practice. Daca o tamplarie va fi impartita atat pe verticla cat si pe orizontala, pentru a-si indeplini rolul de sustinere prima divizare este pe verticala. Montantul se fixeaza cu suruburi prin intermediul unor piese metalice sau din plastic. Se utilizeaza denumirea de montant si in cazul in care acesta se fixeaza pe orizontala sau in diagonala in tamplarie.

MONTANT MOBIL

Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului inativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.

MULTICAMERAL (PVC)

Constructia alveolara interioara a profilelor din PVC pentru a asigura termo- si fonoizolare. Sistemele actuale de profile au minim 3 camere. Prima camera, exterioara, are rol de izolare si dirijare a apei rezultate din condens sau care a patruns datorita neetanseitatii primei garnituri. A doua camera, cea mai mare, permite introducerea armaturii de otel necesara pentru rigidizarea profilului, iar a treia camera are rol de izolare. Un numar mai mare de camere (alveole) inseamna un coeficient U superior, dar marirea numarului de camere permite introducerea unui otel de ranforsare mai redus (subdimensionat) si astfel sa reduca considerabil stabilitatea profilului si a tamplariei.

NUT

sant facut intr-o piesa de lemn, metal, imbinare nut si feder – sistem de imbinare a doua piese (din lemn, metal, etc.) care consta in introducerea unei proeminente fasonate, aflata pe una din fetele primei piese, in ulucul de pe fata corespunzatoare a celei de-a doua piese.

OBLON

Dispozitiv format din unul sau din mai multe panouri de metal, lemn sau material plastic, asezat in fata sau in spatele unei ferestre, al unei usi sau al unei deschideri si servind pentru protectie sau pentru reglarea luminii care intra in camera respectiva.

OPRITOR DE CURSA

Este utilizat pentru portile culisante ca limitator mecanic de cursã. Totodatã, acesta poate fi utilizat si pentru portile culisante fãrã sistem de automatizare.

OTEL GALVANIZAT

Otel acoperit prin electroliza cu un strat subtire de zinc, prin cufundare intr-o baie de zinc topit, pentru prevenirea coroziunii in urma actiunii oxigenului din aerul umed sau a substantelor chimice cu efect coroziv.

PALAN

Palanul este un mecanism constituit dintr-un sistem de scripeti, folosit la ridicarea greutăților mari. Este un element esential pentru functionalitatea usilor sectionale, facilitand deschiderea manuala in siguranta.
Palanul poate fi echipat cu lant sau cablu de aceeasi lungime cu sistemul de sine.

PANEL

Placă constând dintr-un miez de scânduri înguste, acoperit pe ambele părți cu foi de furnir, întrebuințată în special la fabricarea mobilei și a tâmplăriei de interior.

PANOU SANDWICH

Placa termoizolatoare utilizata de regula in usile metalice in locul sticlei. Consta intr-un miez din polistiren extrudat, acoperit pe ambele fete cu placi din PVC de minim 1 mm grosime sau cu placi de aluminiu de cca. 0,8 mm. Fetele din PVC pot fi albe RAL sau acoperite cu folii RENOLIT. Fetele din aluminiu se vopsesc in culori RAL. Grosimea panelurilor este de regula de 20-24 mm cu un coeficient de transfer termic U variabil, in functie de grosime, de la 1,4 la 1,14 sau chiar mai mic.

PERETI PORTANTI

Peretele unei cladiri care are un rol semnificativ in structura de rezistenta a acesteia preluand sarcini din greutatea proprie a cladirii, din conditiile de exploatare si din actiuni exterioare acesteia asigurand descarcarea eforturilor in nivelele structurale inferioare ale cladirii.

PANOURI PROFILATE SPECIAL

Panouri sandwich de usi sectionale, profilate special pentru prevenirea prinderii degetelor intre sectiuni, masura aplicata si in punctele de montare a usii pietonale si la balamale, atat in exterior cat si in interior.

PERLIT EXPANDAT

Este un material rezistent la foc cu proprietati termoizolante si intumescente folosit la umplutura canatului usilor antifoc din lemn cel mai frecvent, fiind un material natural, anorganic, granular, ce contine dioxid de siliciu aprox. 75 % si oxid de aluminiu aprox. 15%. Cunoscut si sub denumirea de „perlita” este perfect uscat, steril, ecologic, extrem de usor, excelent termoizolant, foarte stabil chimic, nedegradabil in timp.

Materia prima este roca perlitica naturala (roca vulcanica solidificata in apa).
Perlitul expandat este obtinut prin tratarea termica a rocii perlitice la aprox 1.000 C, in cuptoare speciale.

In timpul procesului de fabricatie, roca macinata curge, sub forma unui fir, intr-o flacara de gaz. La temperatura de aprox 1.000 C se produce, instantaneu, fenomenul de expandare, care consta in cresterea brusca, de 5 – 27 ori, a volumului granulelor.

PERVAZ

Cadru de scânduri care acoperă rostul dintre perete și tocul unei uși, al unei ferestre etc.

PICURATOR (lacrimar)

Element suplimentar aplicat in partea inferioara a ramelor de canat cu scopul de a feri partea inferioara de etansare a ferestrei/usii de suprasolicitarea din intemperii.

PLACA CELULARA

Panou constituit dintr-o rama placata pe ambele fete cu blind, contraplacaj sau P.F.L. dur, avand in interior o structura celulara constituita dintr-o retea de baghete din lemn sau dintr-un sistem alveolar realizat din fasii de blind, fasii de PFL dur, fagure de hartie etc., destinat executarii foilor de usa.

PLACI DIN ASCHII LEMNOASE (PAL)

Material lemnos obţinut prin presarea la temperatură şi presiune a unei mase lemnoase din aşchii de lemn aglomerate cu un adeziv sintetic. Se folosesc la diferite lucrări de tâmplărie, la pereţii de compartimentare,
pardoseli, diferite straturi izolatoare.

PLACI FIBROLEMNOASE (PFL)

Material de constructie obţinut din fibre de lemn procesate pe cale mecanică, care se împâslesc cu un
adeziv.  Aceste plăci pot fi utilizate ca material termoizolant şi fonoizolant sau ca substrat de pardoseli.

PLANEITATE

Proprietate a unor suprafețe de usi metalice sau din lemn de a fi plane, netede si la acelasi nivel cu finisajul peretelui in care sunt montate.

PLANSEU

Element de construcție de lemn, de beton armat etc. care separă două etaje ale unei clădiri.

POLIURETAN

Produs chimic obtinut prin polimerizarea cu glicoli, folosit ca materie prima la adezivi pentru montarea usilor de lemn si metalice dar si a inchiderilor industriale, pentru etansare si sporirea protectiei antifoc si antifum.

PRAGURI AUTOMATE

Pragurile automate sunt profile de etansare ce se ridica si coboara odata cu inchiderea sau deschiderea usii eliminand fortele de frecare asupra podelei si sporesc gradul de protectie antifum al usii in care sunt montate. Sistemele de etansari automate pot fi cu mecanism de declansare de pe o parte sau de pe ambele parti.

PROFIL

Nume generic pentru bara de toc, cercevea, montant, etc. care alcatuiesc o tamplarie. Profilele pot fi extrudate din PVC sau aluminiu si se diferentiaza prin forma lor specifica, numarul si configuratia camerelor din corpul profilului si prin pozitionarea garniturilor de etansare. Profilele din aluminiu se impart in doua mari categorii: cu bariera termica, recomandate pentru exterior si fara bariera termica, recomandate mai mult pentru compartimentari interioare deoarece prezinta un risc mai mare de aparitie a condensului.

PROFIL DE MONTAJ

Profile ce permit montarea usilor pietonale in cadrul usilor sectionale cu inaltime mai mica de 2750 mm.
Profilele din otel galvanizat cu dimensiunea 70 x 20 x 1.2 mm cu lungimea adaptata la inaltimea usii.
Aceasta optiune nu este disponibila pentru modelele de usi sectionale cu automatizare.

PROIECTUL TEHNIC

Este piesa principala din dosarul depus pentru obtinerea Autorizatiei de Construire. PT-ul se realizeaza urmand specificatiile din Certificatul de Urbanism. Pentru realizarea PT-ului, proprietarul (sau investitorul) trebuie sa apeleze la un proiectant (arhitect autorizat). Arhitectul autorizat realizeaza proiectul impreuna cu un inginer de rezistenta autorizat („structuristul”) si cu unul sau mai multi ingineri instalatori autorizati (sunt trei proiecte de instalatii: electrice, sanitare si termo-ventilare). Proiectul trebuie sa fie stampilat de un numar de „verificatori” stabiliti prin lege: verificatorul de arhitectura (arhitect), verificatorul de rezistenta (inginer constructor) si verificatorul de pompieri. Acestia nu pot fi si autori ai proiectului (verificatorii sunt profesionisti aparte, numarul lor fiind extrem de limitat). Proiectantii sunt cei care obtin aceste stampile de la verificatori. Proiectul trebuie sa obtina de asemenea un numar de avize, mentionate prin Certificatul de Urbanism (apa, canalizare, mediu, pompieri, etc). In general, tot proiectantul este cel care se ocupa si de obtinerea acestor avize, desi legea prevede ca aceasta obligatie cade in sarcina proprietarului.

PULBERI EPOXI-POLIESTERICE

Vopsele recomandate in general pentru usi si inchideri industriale de interior cu proprietati mecanice foarte bune, avand o rezistenta marita la zgariere si stabilitate a culorii in timp, disponibile intr-o gama variata de nuante. Principalul dezavantaj este rezistenta redusa la mediul exterior (degradarea culorii sub influenta razelor UV, pierdere mare de luciu si cretare).

PUNTE TERMICA

Puntea termica este acea suprafata unde intra in contact doua materiale ale caror capacitati de retinere a caldurii sunt diferite, avand loc o pierdere de caldura. Posibilitatile de retinere a caldurii sunt date si de grosimea materialului, astfel puntea termica poate sa apara la elementele de inchidere alcatuite din acelasi material care are variatii de grosime.

PVC (policlorura de vinil)

Sau policlorura de vinil, este un polimer obtinut prin combinarea etilenei, un derivat al petrolului, cu o clorura obtinuta din sare, combinatie din care rezulta o pulbere care mai are nevoie de o serie de aditivi inainte de a putea fi folosita in productia industriala. Aditivii au rol de stabilizatori termici si de culoare, crestere a rezistentei mecanice si chimice, lubrifiere, etc. Numarul si caracteristicile lor difera in functie de aplicatiile in care PVC-ul va fi folosit.

RAL

Institut German de Asigurarea Calitatii si Certificare, fondat in 1925 de catre societati private si guvernul German. RAL a elaborat sistemul de clasificare al culorilor prin cartelele de culori RAL CLASSIC, RAL DESIGN si RAL DIGITAL. Astazi exista 1898 nuante de culori codificate, prezentate pe etaloane sub forma de evantai.

REZALIT

Canal, sant mic sau amenajare speciala de-a lungul strazilor, cu rolul de a colecta apele superficiale si de a le dirija lspre un punct de descarcare.

RENOLIT

Firma producatoare a foliei cu acelasi nume. Este o folie speciala din plastic, rezistenta la intemperii, utilizata pentru acoperirea profilelor din PVC sau a panelurilor. Confera materialului acoperit o textura si culoare foarte asemanatoare lemnului de diferite esente dar exista intr-o gama variata de culori cu diverse nuante.

ROST

Spatiu ingust lasat intre doua constructii alaturate sau intre doua parti ale unei constructii, pentru a permite miscarea lor relativa sub actiunea fortelor interioare sau a variatiilor de temperatura (dilatare, contractie). In functie de aplicatie, rostul se umple cu diverse materiale: bitum, chit de rosturi, silicon, nisip, mortar.

SABLON DE MONTAJ

Instrument de montaj prevazut cu marcaje in baza unor cote specifice ce faciliteaza instalarea accesoriilor si elementelor de feronerie pentru usile tehnice si inchiderile industriale.

SENS DE DESCHIDERE

Sensul de deschidere se stabileste in functie de pozitia balamalelor fata de interiorul incaperii. Daca privind din interiorul camerei balamalele se afla in partea stanga, atunci sensul de deschidere este spre stanga.

SIGURANTA ANTIRUPERE CABLU

Previne caderea usii sectionale in cazul deteriorarii cablului, prin blocarea canatului in sistemul de sine.

SIGURANTA DE ARC

Protejeaza impotriva slabirii sau caderii cablului de pe axul palanului la blocarea usii sectionale industriale.

SISTEM ANTIDERAIERE

Role glisante silentioase de stabilizare si antideraiere a sistemului de culisare cu rol de mentinere pe traseu a usii sectionale, la fiecare ciclu de deschidere si inchidere.

SOLBANC

Element de constructie executat deasupra partii exterioare a parapetelor ferestrelor sau a usilor pentru protejarea lor de scurgerea apei de ploaie. In mod frecvent solbancul este executat din beton si este acoperit cu tabla din aluminiu, zinc, cupru sau otel inoxidabil.

SPROS

Element de ornament care imparte spatiul vitrat. Poate fi intre foile de sticla ale geamului termoizolant sau lipit pe geam in interior si exterior.

STICLA ACRILICA (PLEXIGLAS)

Plexiglasul sau polimetilmetacrilatul este o masa plastica transparenta si incasabila, bun inlocuitor al sticlei, deosebit de rezistenta la socuri mecanice si impactul cu orice obiect de un inalt grad de duritate.

Este un element folosit la vitrajul usilor industriale, in special la usile batante din inox, laminate sau din aluminiu, cu deschidere in ambele sensuri, folosite in domenii industriale in care se obisnuieste manipularea materialelor cu gabarit mare, iar socul mecanic este un factor prezent la fiecare trecere prin usile batante.

Plexiglasul este ideal pentru usile batante deoarece este un material la fel de rezistent ca si usile batante supuse impactului fizic constant si frecvent.

STICLA COLORATA

Sticla float in care s-au adaugat coloranti in timpul procesului de fabricatie. Reduce radiatiile ultraviolete si creeaza un confort vizual prin atenuarea luminii solare. Exista in mai multe variante de culoare cele mai uzuale fiind: gri, bronz, verde si albastru.

STICLA FLOAT

Sticla transparenta, perfect plana, obtinuta prin procedeul float (la 2000 grade Celsius sticla topita curge pe o baie de cositor).

STICLA LOW-E (low emission)

Sticla cu emisivitate redusa. Este o sticla clara, transparenta pe care se aplica o pelicula de grosime microscopica dintr-un oxid de metal. Acest film permite trecerea luminii dar blocheaza evacuarea caldurii prin sticla, reducand astfel pierderea de caldura. De asemenea sticla low-E reduce radiatiile ultraviolete protejand in acest fel obiectele dintr-o incapere contra decolorarii.

STICLA REFLEXIVA

Sticla float acoperita de o pelicula metalica cu calitati reflectorizante a radiatiei vizibile si/sau a radiatiei infrarosii. Sticla reflectorizanta limiteaza cantitatea de energie solara intrata in interiorul incaperii si creeaza un efect de oglindire.

STULP

Profil care se fixeaza pe cerceveaua canatului incativ si permite inchiderea canatului activ peste cel inactiv.

SUPRALUMINA

Parte dintr-o fereastră sau dintr-o ușă situată deasupra cercevelelor sau a canaturilor mobile și separată de acestea printr-o piesă fixă orizontală.

TENSOR DE CABLU

Piesa recomandata la usile cu motorizare ce previne slabirea si caderea cablului de pe axul palanului la blocarea canatului usii sectionale industriale.
Disponibil pentru sistemele de culisare standard, sub ax si perpendiculare sub ax.

TOC

Profil care se fixeaza in zid cu piese speciale de prindere numite ancore sau suruburi montaj. Tocul poate fi impartit in canate cu montanti.

TOC REGLABIL

Tocul este alcatuit dintr-o sina si doua grinzi din MDF prevazute cu accesoriile necesare, un set de garnituri taiate la un unghi de 45 de grade. Tocul reglabil se poate folosi pentru a acoperi un perete în care foaia de usa lipseste sau ca un element al usilor glisante si este echipat cu: o garnitura, un buton de blocare si balamale. Sistemul este format dintr-un toc si posibilitatea extinderii acestuia, elemente de fixare.

TRAVERSA

Bară de rezistență așezată transversal pe axa longitudinală a unei construcții sau a unui sistem tehnic.

TUV

Concern international de prestari servicii care documenteaza siguranta si calitatea produselor noi sau existente, a sistemelor si a serviciilor.

ULUC

Scobitura, sant, canelura facuta de-a lungul unei piese de lemn, metal, etc., pentru a se putea imbina cu alta piesa ( lamba ). Imbinare lamba-uluc sau Nut-Feder.

USA ANTIEX

Usa ANTIEX este un sistem antiscanteie care se monteaza in mediile cu risc de explozie, fiind conceputa sa acopere goluri de trecere supuse unor forte de pana la 2.2 G, intrunind cerintele in conformitate cu directivele 94/9/EG si DIN 13453-1.

Usile ANTIEX se folosesc in aplicatiile industriale si dupa nevoile de lucru, se pot livra ca usi rapide sau metalice pe balamale, ambele modele avand aceleasi specificatii tehnice ca solutii de acces de prevenire a exploziior.

USA ANTIFOC

O usa antifoc este un sistem de acces proiectat sa compartimenteze si sa separe zonele cu risc de incendiu de rutele de evacuare de urgenta, pentru ca parasirea imobilului afectat de flacari sa se faca in siguranta si in suficient timp de catre tot personalul din cladire.

Usile antifoc sunt disponibile cu rezistenta la foc pe durate de la 30 la 120 de minute. Marcajul ce specifica gradul de protectie antifoc este specficiat de initialele „EI”.
* „EI” reprezinta gradul de izolare termica si durata de timp in care integritatea usii antifoc se mentine la expunerea la temperaturi de peste 200°C.

Caracteristicile tehnice care diferentiaza o usa antifoc de una simpla sunt constituite de garniturile intumescente aplicate pe marginea tocului, spuma poliuretanica ignifuga cu care este montat tocul si tipul si grosimea materialului cu rezistenta la foc: materiale ignifuge si termoexpandabile ca vata minerala bazaltica, fibre lemnoase cu densitate mare tratate pentru rezistenta la foc, perlita, sticla antifoc etc.

Exemple de usi cu protectie antifoc:

USA ANTIFONICA

Usa antifonica este o solutie de acces ce se deosebeste de celelalte usi prin gradul ridicat de izolare fonica de pana la 55dB, care separa incaperile protejate acustic de cele considerate surse de zgomot intens si poluante fonic.

Usile antifonice ofera aceasta protectie datorita materialelor folosite la umplerea canatului, a garniturilor si a structurii interne a canatului si a tocului special concepute pentru a impiedica propagarea sunetelor din exterior.

Dupa preferinte si nevoi, usile antifonice pot fi executate metalice sau din lemn.

USA ANTIRADIATII

Usa antiradiatii este o solutie de acces ermetica folosita in caile de trecere a agentilor radiologici din diferite surse, de la unitatile medicale pana la facilitatile industriale (ex.: camere RTG, rezonanta magnetica, tomografie computerizata, etc.).

Panelul de usa este confectionat din plumb 99,9%, conform directivelor EURATOM si de diferite grosimi conform standardului UNI 6450.

Usile radiologice pot veni sub forma de usi pe balamale sau culisante si se pot include in cadrul usii sticla transparenta de diferite grosimi, grosimea acesteia fiind in raport cu grosimea insertiei de plumb, oferind acelasi grad de protectie antiradiatii.

Grosimea insertiei este determinate de parametrii emiterii de radiatii. Ex.: 0,5 mm, 1mm, 2mm, etc.
Protectia antiradiatii se extinde prin tocul usii, formand o bariera efectiva impotriva radiatiilor din toate directiile.

USA CULISANTA (GLISANTA)

Usa culisanta consta intr-unul sau mai multe blaturi liniare sau telescopice, executate din profile tubulare cu pereti subtiri acoperite cu foi din otel, actionate printr-un sistem de sine de culisare, manual sau automatizat.

Dupa nevoile de lucru usa culisanta poate oferi si protectie antifoc fiind prevazuta cu garnituri de etansare antifum si antifoc, iar blatul poate fi umplut cu vata minerala.

Datorita structurii modulare usa culisanta poate deservi ca si compartimentare pentru zonele comunicante.

USA METALICA

Usa metalica este o solutie de acces solida si rezistenta executata integral din otel galvanizat pentru protectie la agentii corozivi, cu caracter multifunctional, ce ofera numeroase beneficii spre deosebire de multe alte inchideri destinate sectorului industrial si public.

In functie de cerintele specifice mediului de lucru, usile metalice pot avea urmatoarele aplicatii:

USA OLANDEZA

Uşa olandeză este o uşă batantă care are foia împărţită în două, partea superioară deschizându-se independent de cea de jos.

USA PLANA

Usa neprevazuta cu vitraj, grila de aerisire sau obloane, la acelasi nivel cu finisajul peretelui.

USA PLIANTA

Usile pliante sau armonice constau in 2 sau mai multe canate (unite cu ajutorul mai multor balamale), sina superioara, ghidajul inferior, suporturi mobile, rulmenti si sisteme de inchidere.

Pe langa inserarea de hublouri, ferestre si grile de ventilatie special, usile industriale pliante pot fi echipate cu usi pietonale utilizate pentru circulatia frecventa, evitand deschiderea usii principale, daca aceasta nu este necesara.

In cazul usilor industrial pliante de dimensiuni mari, este necesara instalarea unei sine la sol in vederea automatizarii.

USA RAPIDA

Usile rapide PVC industriale sunt inchideri tip rulou cu cortina din PVC rulata pe un tambur montat in spatele buiandrugului. Aceste structuri rapide, solide si sigure au la baza arcul de tensiune din ghidaj care sustine convertizorul de frecventa ce asigura viteze de deschidere si inchidere de pana la 2 m/s.

Usile rapide PVC sunt izolate termic, previn crearea de curenti de aer si a pierderii aerului rece sau cald din incapere.

USA RULOU

Usile rulou sunt solutii de acces pentru sectorul public si industrial unde spatiul reprezinta un aspect important sau unde este imposibila instalarea sistemelor de culisare verticala.

Rulourile au un design compact ce ofera economie de spatiu, cortina ruloului fiind executata din sipci curbate din otel de 80 mm, fixate la capete sau din materiale flexbile ce pot oferi si protectie antifoc.

Usile rulou detin avantajul economiei de spatiu deoarece cand sunt rulate/stranse complet la deschiderea deplina a usii, necesita o inaltime minima a buiandrugului.

Constructia modulara face ca usa rulou sa fie usor de curatat, facand posibila atingerea extremitatilor usii la curatarea acesteia.

Usile rulou sunt disponibile in urmatoarele modele, dupa nevoile de lucru:

USA SECTIONALA

Usile sectionale sunt solutii de acces industriale cu deschidere verticala printr-un sistem de sine de culisare de diferite lungimi si inaltimi alese in functie de inaltimea golului de trecere si a buiandrugului.

Usa consta intr-un sistem de culisare dispus vertical sau orizontal, blat de usa constituit din paneluri de otel umplute cu spuma poliuretanica, paneluri vitrate din profile de aluminiu sau paneluri din inox iar intreaga structura a usii este executata din elemente galvanizate.

Functionalitatea usii sectionale este asigurata de contragreutatea usii sectionale industriale care poate fi actionata la alegere de un sistem de arcuri sau de o motorizare integrata.

Optional, usile sectionale pot fi echipate cu usi pietonale.

Dupa nevoile de lucru, sunt disponibile urmatoarele modele de usi sectionale:

VITRAJ

Vitrajul sau fereastra este optiunea de umplere a canatului usilor din profile din aluminiu sau otel. Vitrajul poate fi delimitat in interiorul canatului de catre cerevele sau poate fi aplicat integral, cum e cazul usilor culisante din aluminiu sau al usilor de sticla culisante, care sunt echipate doar cu un profil de glisare. La cerere, vitrajul poate oferi si protectie antifoc.

VATA MINERALA BAZALTICA

Vata minerala bazaltica este un material folosit in izolarea termica si acustica, pentru rezistenta la apa si protectia antifoc a usilor din lemn si metalice dar si la inchiderile industriale de mari dimensiuni. Se caracterizeaza printr-o valoare scazuta a coeficientului de conductivitate termica, asigurand o izolare termica in intervalul de temperatura -50C – 1000°C.