Usi Metalice cu Grile de Ventilatie

Usi metalice cu grile de ventilatie concepute pentru statiile electrice de transformare, dar si pentru incaperi si unitati in care aerisirea constanta este esentiala. Usile

Usile cu grila de aerisire sunt usi metalice cu grila de ventilatie speciale pentru protejarea si compartimentarea tablourilor electrice, transformatoarelor, statiilor electrice, serverelor din domeniul IT si alte aplicatii similare unde aerisirea constanta este o conditie esentiala.

Grila de aeririsire are rolul unui jaluzele tip rulou constituita din lamele orizontale dispuse la un anumit unghi pentru a permite trecerea luminii si a aerului, dar impiedicand actiunea directa a razelor solare cat si patrunderea stropilor de ploaie care ar putea compromite integritatea circuitelor electrice ce se doresc a fi protejate.

Cu toate acestea, lamelele orizontale permit inspectarea cu ochiul liber de la distanta din exterior, fara a mai fi nevoie descuierea usii cu grila de aerisire. Daca este cazul, unghiul lamelelor orizontale poate fi ajustat.

Usile cu grile de aerisire se pot livra cu unul sau doua canate prevazute partial sau integral cu grila de ventilatie, pervazul tocului metalic fiind optional.
Profilele metalice galvanizate au 2 mm grosime, grosimea canatului ajungand la 50 mm iar greutatea canatului la 35 kg/m2.

Usile metalice cu canat integral din grile de aerisire mai au o alta functionalitate si anume sporirea transmisiei luminoase pe langa rolul de protectie a transformatoarelor si a statiilor electrice, fapt pentru care rareori sunt privite ca elemente de design in arhitectura moderna, ci mai degraba ca un element cu caracter tehnic.

Uneori, aceleasi ansambluri de grile de ventilatie sunt folosite pentru efectul vizual al intregii fatade exterioare a unei cladiri si in aceleasi cazuri trebuie pastrat tiparul prin utilizarea unei usi cu grile de aerisire.

Cel mai adesea se folosesc usi cu grile de aerisire in turnatoriile industriale sau centrale electrice, datorita efectului de ventilare naturala si de control a temperaturii.

O alta situatie in care functionalitatea usilor cu grile de aerisire este de neinlocuit este eventualitatea inundarii incaperii, moment in care scurgerea apei se va face imediat prin lamelele orizontale ale usii, scazand riscul deteriorarii echipamentelor electrice si electronice vulnerabile la lichide.

Desi usile cu grile de aerisire se folosesc cu precadere in aplicatii industriale si electrotehnice, acestea se pot folosi cu succes ca usi pentru garderobe, toalete, bucatarii, si la cabine de santier in constructii.