Cortinele Rezistente la Foc
Cortinele rezistente la foc sunt executate dintr-un material inovator care actioneaza ca o bariera impotriva focului prevenind raspandirea fumului, a flacarilor si a radiatiilor termice.
Acest sistem de protectie antifoc ofera timp suficient pentru evacuarea personalului si totodata reduc la minim pagubele create de un eventual incendiu.
Cortinele rezistente la foc sunt elemente esentiale in sistemele de protectie antiincendiu, fiind solutii economice atat din punct de vedere financiar cat si al spatiului.
Aceste sisteme mai sunt folosite frecvent si in salile de teatru, cu rol de compartimentare a spatiului destinat auditoriului de scena si culise.
Noile directive prevad mentinerea inchisa a cortinelor rezistente la foc in lipsa auditoriului.
Exista mai multe metode de instalare a cortinelor si diverse mecanisme de declansare a inchiderii.
Actionare manuala
Greutatea cortinei antifoc este echilibrata partial de un ax de contragreutate. Sistemul este proiectat in asa fel incat inchiderea cortinei sa fie asistata de forta gravitationala.
Inchiderea necontrolata a cortinei este asigurata de un dispozitiv atasat sistemului de desprindere. Dispozitivul consta intr-un cablu tensionat constant, care la slabirea acestuia determina inchiderea cortinei.
Actionare automata
Sistemul de scripeti poate suporta greutatea cortinei antifoc fara ajutorul contragreutatilor.
Dispozitivul de eliberare a cortinei in caz de incendiu este conectat la un sistem de frane atasat scripetilor. Odata ce frana este eliberata, cortina se va inchide.
Un regulator de viteza va controla viteza de inchidere a cortinei rezistente la foc.
Pentru cortinele cu greutati foarte mari se cere folosirea unei contragreutati. Aceste contragreutati sunt prevazute cu goluri prin care vor trece cablurile de deschidere si de inchidere a cortinei.
Cablul de control este montat direct pe palan.
Viteza de inchidere
Normele generale privind cortinele rezistente la foc prevad ca timpul de inchidere sa fie mai mic 30 de secunde, iar pentru inchiderea ultimilor 2 metri din cursa de deschidere sa dureze minim 5 secunde.
Pentru cortinele cu cursa de deschidere sub 16 metri se cere o viteza de inchidere constanta de 32 m/s, implicand ca deasemeni, ultimii 2 metri din cursa de deschidere sa se desfasoare in decurs de minim 5 secunde.
Pentru cortinele de dimensiuni peste standard, se cere o viteza redusa pentru ultimii 3 metri la inchidere.
Lasa un comentariu