Galvanizarea Usilor Metalice Industriale

In acest articol veti gasi informatii cu privire la foi metalice galvanizate din fabrica, folosite la productia usilor metalice industriale si pietonale.

Canatul si tocurile confectionate prin presare la rece sau la cald sunt de regula protejate cu un strat de vopsea anticoroziva, iar usile metalice zincate sunt necesare in special in mediile de exterior, unde sunt expuse la conditii atmosferice cu efect de corodare.

Fiecarui tip de galvanizare ii corespunde o clasa „A” sau „G” pentru a se specifica atat grosimea stratului de zinc aplicat cat si greutatea pe metru patrat, pe ambele fete ale foii de usa. Grosimea medie specificata este bazata pe factorul de conversie a 300 g/m2 cu grosimea stratului de zinc de 0.043 mm.

Rezistenta la coroziune este direct proportionala cu greutatea stratului de zinc, deoarece cu cat este mai greu stratul, cu atat este este mai mare densitatea zincului si prin urmare si protectia oferita. Prin urmare, in conditii atmosferice normale, o galvanizare tip „60” va oferi cu 50% mai multa protectie anticoroziva decat o galvanizare de tip „40”.

 

Galvanizare tip „G”

Usile si tocurile metalice sunt executate din foi metalice zincate pe ambele parti, in urma procesului rezultand un strat de zinc cu un grad superior de aderenta, prin obtinerea unui aliaj de fier-zinc.

Acest aliaj se formeaza printr-un proces de difuziune, in timp ce banda metalica este in contact cu zincul topit. Stratul de zinc de la suprafata ofera un aspect metalic lucios, efectul de „stralucire” a suprafetei putand fi redus la o nuanta de gri.

Galvanizare tip „A”

Tocurile si usile metalice sunt confectionate din otel carbon tratat la cald in proces continuu, pentru a transforma stratul de zinc in aliaj de fier-zinc prin difuziune.

Foaia metalica zincata este tratata la cald imediat cum iese din baia de zinc topit. Suprafata zincata are un aspect mat fara luciu, avand o compozitie de 90% zinc si 10% fier.

 

Avantaje

  • Aderenta imbunatatita a vopselei.
  • Suprafata poate fi finisata cu orice vopsea fara alte tratamente in prealabil, pentru imbunatatirea durabilitatii.
  • Rezistenta si toleranta maxima la procese ca sudura.
  • Finisajul este mai rezistent la socurile mecanice.

 

Vopsirea

Vopsirea suprafetelor metalice galvanizate este recomandata. In fabrica, otelul este mai intai tratat chimic pentru o mai buna aderenta a vopselei.

Apoi un este aplicat un strat de grund impotriva oxidarii pe canat si toc. La aplicarea unui strat de grund suplimentar se va avea in vedere compatibilitatea cu suprafata deja zincata din fabrica.
 

Parametri

Tabelul 1 prezinta denumirile tipului de galvanizare, greutatile minime si grosimea medie.

Tip Zincare Greutate Grosime Medie
Z180 180 g/m2 150 g/m2 .013 mm
Z120 120 g/m2 90 g/m2 .009 mm
ZF180 180 g/m2 150 g/m2 .013 mm
ZF120 120 g/m2 90 g/m2 .009 mm

NOTA: Greutatea stratului de zinc se refera la suma ambelor fete ale foii metalice.