Usi antipanica de sticla

Usi pentru Rute de Evacuare

In circumstante exceptionale, de exemplu focare de incendiu, atac terorist sau dezastre naturale, oamenii reactioneaza intr-un mod imprevizibil.

Un factor ce contribuie la starea haos general si panica este dezorganizarea colectiva in cautarea unei rute de evacurare, ce duce la aglomerarea si obstructionarea cailor de circulatie si a usilor care in mod normal ar trebui sa asigure evacuarea in timp scurt si in siguranta.

Un aspect foarte important in procesul de proiectare si de constructie a cladirilor este asigurarea evacuarii rapide si in siguranta a personalului in situatii de urgenta.

Fig.1 Pictograma conform PN-EN 1125/2008

Fig.1 Pictograma conform PN-EN 1125/2008


Parasirea cladii este este posibila prin golurile de trecere echipate cu diferite tipuri de usi, cu balamale, glisante, batante sau rotative. Fiecare iesire de urgenta este indicata de marcajul alaturat, amplasat deasupra usii (anexa Fig. 1).

Prevederea de baza care defineste cerintele tehnice de constructie a planului de evacuare stabileste conditiile tehnice care trebuie respectate de catre proiectul arhitectural si localizarea lor.

  • Camerele proiectate pentru gazduirea personalului trebuie sa ofere posibilitatea parasirii incintei ajungand intr-un loc sigur din afara cladirii sau din afara zonei de incendiu adiacente, direct sau prin canalele de comunicare globale generic numite „cai de evacuare”.
  • In ceea ce priveste usile asociate cu caile de evacuare sunt formulate doua cerinte:
    • Usile care separa ruta de evacuare de zona afectata trebuie mentinuta inchisa.
    • Iesire de urgenta pentru cladirile care adapostesc mai mult de 50 de persoane ar trebui să fie deschise spre exterior (aceasta masura nu se aplica la cladirile istorice).
  • In urmatoarea sectiune sunt incluse alte cazuri care necesita deschiderea usilor pe partea exterioara a de la următoarele premise:
    • Depozitarea materialelor explozive, inflamabile, cu risc de emanatii de vapori toxici, asfixianti, care ar putea impiedica evacuarea.
    • Imobile proiectate pentru mai mult de 6 persoane cu mobilitate redusa.
  • Regulamentul specifica faptul ca latimea totala a usii se calculează in funcție de numărul de persoane care ar putea incapea in golul de trecere in același timp.
    Astfel s-a stabilit ca latimea optima a usilor folosite pentru evacuarea pana la 3 persoane sa fie de 0,8 m.Inalțimea ușii folosite in rutele de evacuare nu trebuie sa fie mai mica de 2,0 m.
    Latimea si inaltimea usii de pe ruta de evacuare se calculeaza in acelasi mod ca mai sus.
  • Usile cu rezistenta la foc sau fum trebuie să fie prevăzute cu închiderea în mod automat deschiderea în caz de incendiu, dar, de asemenea, utilizat pentru evacuare, ar trebui să ofere posibilitatea de a deschide manual.

 

Usile pe balamale

Acestea se deschid prin rotirea usii in raport cu axa verticala care trece prin marginea sa laterala.
Acesta este cel mai comun tip de usa, care poate contine una sau doua canaturi.

În ceea ce privește amplasarea unei usi pe balamele pe un traseu de evacuare, aceasta ar trebui sa aiba deblocata un canat cu latimea de minim 0,9 m.

In imobilele cu incaperi in care se pot afla in acelasi timp peste 300 de persoane, atat usile aferente cat si cele din spatiile adiacente rutelor de evacuare trebuie sa fie echipate cu bare antipanica.
 

Usile batante

Usile batante sunt constituite din una sau mai multe canaturi, fiecare canat fiind deschis in ambele sensuri de deschidere in jurul unei axe verticale care trece prin marginea laterala a canatului, usa inchizandu-se automat oscilant.

Pentru ca acest tip de sa fie utilizata ca mijloc de acces in caile de evacuare, intervine conditia ca latimea foii de usa sa fie de cel putin:

  • Pentru usi cu foi izolate – 0,9 m
  • Pentru usi cu doua canaturi – 0,6 m; ambele canaturi ale usii trebuie să aiba aceeasi latime.

 

Usile culisante

Usile culisante sunt solutii de acces la care deschiderea se produce prin miscarea aripilor intr-un plan paralel golului de trecere.

Regulamentul permite utilizarea unor astfel de usi pentru traseele de evacuare in anumite conditii:

  • Deschiderea automata sau manuala a usii culisante nu trebuie sa obstructioneze procesul de evacuare.
  • Usile glisante cu aplicatii pentru iesiri de urgenta si cai de evacuare trebuie echipate obligatoriu cu sistem „Break-out”. Usile culisante cu astfel de functii trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
    • Canelurile ghidajului montat in pardoseala nu trebuie sa fie mai mari de 20 mm
    • Inaltimea pragurilor nu trebuie sa depaseasca 12 mm iar marginile pragului sa fie dispuse inclinat
    • Canatul trebuie sa poata fi impins in directia de evacuare indiferent de pozitia in care se afla.
    • Forța necesară pentru a impinge canatul nu trebuie să depasească 220 N (per canat).
sistem break out

Sistem Break out

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fig. 1 – Usi glisante cu sistem „Break Out” (conform ETA AT-15 – 7598/2008)

1 – intrerupator automat

2 – balama

3 – distanțiere

4 – rulează la etajul

5 – stabilirea minge de blocare

6 – stratul de mascare

7 – șurub imobilizare

8 – ghid de podea