Usi antifoc metalice izolate

Standardul EN 16034 pentru Usi Rezistente la Foc

Clasificare

Pe 8 iulie 2014, Comitetul European de Standardizare Tehnologica a raportat votarea si aprobarea standardului EN 16034 de catre statele membre ale Uniunii Europene.

Astfel, pe 1 octombrie 2014 standardul a devenit oficial fiind publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Numele oficial al standardului este: „Usi pietonale, industriale, comerciale, usi de garaj si ferestre mobile – Standarde de produs, caracteristici de performanta – Rezistenta la foc/etanseitate la fum”.

Conditiile de expunere la incendiu, criteriile de performanta si testele efectuate pentru clasificarea usilor metalice rezistente la foc sunt incluse in standardul EN 13501.

Odata oficializat standardul la finalul perioadei tranzitionale de coexistenta cu standardele nationale, toate usile rezistente la foc trebuie:

  • sa fie testate cu succes in conformitate cu standardul de testare EN 1634;
  • sa fie prevazut cu marcaj CE.

Pentru obtinerea si pastrarea marcajului CE, producatorii de usi tehnice si accesorii trebuie sa asigure continuitatea productiei de usi in unitatea respectiva.

Aceasta masura are rolul de a asigura executia altor modele dupa prototipul testat si certificat.
 

Simboluri

R Capacitate mecanica
E Etanseitate
I Izolare
W Protectie antiradiatii termice
M Actiune mecanica
C Amortizor
S Etanseitate la fum
RC Protectie antiefractie

 
Rezistenta la foc si fum a usilor metalice trebuie sa fie completata de etanseitatea la apa, permeabilitatea aerului, izolare termica si fonica, amortizorul de inchidere controlata si rezistenta la impact.

In tara noastra, usile antifum sunt un produs relativ nou desi aceste usi au fost folosite intensiv in alte tari din Uniunea Europeana.

In ultimii ani usi-tehnice.ro a facut eforturi pentru lansarea si promovarea usilor antifum, certificate in conformitate cu normele europene.

Noul model de usa antifum va iesi de pe linia de productie din ianuarie 2015, iar marcajul CE va fi examinat in cel mai scurt timp.
 

Standarde asociate

Tipul de produs Standard de produs Standard de certificare Standard de clasificare
Usi antifoc EN 16034 EN 1634-1 EN 13501-2, (E, EI1, EI2, EW)
Usi antifum EN 16034 EN 1634-3
Usi de exterior EN 14351-1
Usi de interior prEN 14351-2
Usi industriale, comerciale si de garaj EN 13241-1 EN 12605
Automatizare EN 16361