Testare usi antifoc metalice

Testarea Usilor Metalice Rezistente la Foc

Se folosesc 2 procedee de verificare a duratei de rezistenta la foc a usilor antifoc metalice.

 1. Testarea conform standardelor ANSI/UL 10B, referitor la presiunea neutrala.
 2. Testarea conform standardelor ANSI/UL 10C, referitor la presiunea pozitiva.

 

ANSI/UL 10

 • Aceste metode de testare se aplica usilor batante pe balamale, inclusiv tocurilor cu panouri de supralumina din diverse materiale, folosite in golurile de constructie pentru a opri pe perioade de timp fixe raspandirea flacarilor in caz de incendiu. Aceasta metoda nu se aplica usilor pietonale montate in cadrul unor ansamble mai mari, ca de exemplu usile culisante industriale.
 • Testele efectuate in conformitate cu acest standard au ca scop determinarea si inregistrarea duratei de rezistenta la foc in timpul expunerii la un incendiu in mediu de test.
 • Rezultatele obtinute la finalul testarii usii metalice rezistente la foc permit stabilirea utilizarii unei solutii de acces cu rezistenta la foc corespunzatoare specificatiilor.
 • Aceste metode de testare evalueaza capacitatea unei usi metalice rezistente la foc de a-si mentine pozitia si integritatea pe parcursul testarii.
 • Testele expun un specimen de usa metalica rezistenta la foc la conditii de incendiu tipice, desfasurat in mediu controlat pentru obtinerea unor temperaturi specifice intr-un interval de timp, urmat apoi de stingerea cu un furtun standard. Expunerea la foc desi se desfasoara in mediu controlat, nu este reprezentativa tuturor conditiilor de incendiu, care pot varia in functie de urmatorii factori: volum, natura incendiului, distributia incendiului, ventilatie, dimensiunea incaperii si dispunerea acesteia.
 • Aceste metode nu ofera urmatoarele informatii:
  • Date exacte cu privire la performantele usii antifoc metalice montata in pereti din alte materiale decat cele folosite la testare.
  • Limita temperaturii emise pe fata usii metalice rezistente la foc neexpusa la incendiu.
  • Volumul de fum sau noxe de combustie infiltrate prin elementele usii rezistente la foc. Informatii detaliate cu privire la acest aspect veti gasi in „Standarde pentru Instalarea Usilor Antifum si alte Sisteme de Protectie” conform NFPA 105.