Usi metalice antifoc

Usile Metalice Rezistente la Foc

Aplicatii

rezistente la foc
Usile metalice rezistente la foc trebuie sa:

  1. asigure buna functionare in orice moment.
  2. reprezinte un mijloc de evacuare la urgente.
  3. previna raspandirea incediului catre celelalte zone ale cladirii.
  4. protejeze personalul si bunurile din imobil.

Rezistenta la foc a zidariei golului de trecere determina durata de rezistenta la foc oferita de usa metalica.

Clasa de rezistenta la foc este exprimata in minute sau ore in care usa rezista la expunerea in conditii de incendiu.
Astfel, duratele de rezistenta la foc pornesc de la 30 de minute si ajung in cel mai bun caz la maxim 3 ore (180 de minute), dupa cum permite si zidaria anexa.

Usile metalice rezistente la foc 180 de minute se monteaza in pereti cu rezistenta la foc de 4 ore, care separa o cladire de dimensiuni mari sau o divizeaza in mai multe zone mai mici, pentru compartimentarea incaperilor posibil afectate de incendiu.

Usile metalice rezistente la foc 90 de minute se vor monta in pereti clasificati cu rezistenta la foc de 2 ore, aceste inchideri fiind specifice scarilor de bloc sau altor inchideri ale traseelor verticale ale unei cladiri.

Pe langa aplicatia de interior, usile metalice rezistente la foc 90 de minute se pot monta si in exteriorul cladirii, expuse in zonele cu risc de incendiu de la un alt imobil din vecinatate.

Usile metalice rezistente la foc 60 de minute se monteaza in goluri de trecere ale caror pereti au deasemeni, rezistenta la foc de 60 de minute. Aceste usi se utilizeaza frecvent in coridoare si rute de iesire de urgenta pentru a oferi suficient timp pentru evacuarea in siguranta a personalului. Tot la aceasta categorie de usi, un aspect esential este etanseitatea la fum.

In concluzie, stabilirea rezistentei la foc a usilor se face calculand 3 sferturi din durata de protectie antiincendiu a zidariei golului de trecere.

Acest detaliu este important pentru usile rezistente la foc peste 60 de minute, valoare redundanta in conditiile in care peretii anecsi ar avea o rezistenta inferioara usii.
 

Norme cu privire la rezistenta la foc

Este imperativ ca toate specificatiile vitrajului, dimensiunea usii si protectia la foc oferita de usa metalica sa fie in concordanta cu cerintele arhitecturale, iar vitrajul sa detina aceeasi rezistenta la foc cu a canatului.

Rezistenta la foc este masurata in minute sau ore conform standardelor UL 10c si NFPA 252, iar pentru tocuri conformitatea trebuie sa fie pentru standardele UL 9 si NFPA 257.
 

TERMO-IZOLAREA

Un alt rol al usilor antifoc este de a limita cresterea temperaturii pe suprafata ne-expusa a usii, masurandu-se temperatura degajata intr-un interval de timp. Aceasta caracteristica face parte din standardele UL 263 si ASTM E119.

In multe domenii se cere o astfel de usa metalica rezistenta la foc care sa reduca din radiatiile termice de pe partea afectata de incendiu catre partea neafectata care comunica de regula cu coridoare sau scari de bloc ce se folosesc in astfel de situatii ca rute de evacuare de urgenta in plan vertical sau orizontal.

Daca usa metalica antifoc poate limita transmiterea caldurii intense pentru o perioada de timp, aceasta asigura evacuarea in conditii de siguranta. La acest tip de usi, umplutura canatului consta intr-un material cu bune proprietati termoizolante, cele mai frecvente sunt perlitul si vata minerala bazaltica.

Pe langa durata de rezistenta la foc, marcajul metalic al usii va mentiona si gradul de izolare termica a usii rezistente la foc care poate fi de 120°C, 230°C, si 340°C.

Eticheta metalica va specifica si temperatura ambientala maxima generata de radiatiile termice transmise pe partea neafectata de incendiu, temperatura rezultata in primele 30 de minute de testare standard.
 

TOCUL

Pentru tocurile usilor rezistente la foc nu exista specificatii cu privire la durata de rezistenta la foc.
Cu toate acestea, unele directive locale cer ca tocul sa fie marcat cu durata de rezistenta.
Ca o regula generala, tocurile montate in zidarie masiva pot avea o rezistenta la foc de pana la 3 ore, in timp ce tocurile montate in peretii de rigips au rezistenta la foc de maxim 90 de minute.

Nu este obligatorie fixarea cu mortar a tocurilor rezistente la foc montate in zidarie sau rigips.
 

BALAMALELE

O usa metalica antifoc trebuie sa fie fixata in toc cu ajutorul unor balamale din otel cu rulment conform standardului de calitate NFPA 80, in urma testarii standard cu succes a unei usi rezistente la foc fixata in toc cu acest articol de feronerie.

Balamalele cu rulment sunt esentiale pentru a asigura o actionare facila a usii si pentru a minimiza uzajul la care va fi supusa usa pe parcurs.

Tinand cont ca o usa antifoc trebuie sa se inchida in eventualitatea unui incendiu, balamalele sunt un subansamblu esential intrucat un set de balamale uzate pot compromite functionalitatea usii metalice rezistente la foc, impiedicand inchiderea acesteia.
 

GARNITURILE DE ETANSARE ANTIFUM

Usile cu deschidere catre coridoarele folosite ca rute de evacuare de urgenta trebuie prevazute si cu solutii de control al fumului si noxelor de combustie.
Aceste inchideri de incendiu sunt testate pentru emanarile de gaze si fum conform standardului UL 1784 si NFPA 105.

Garniturile sunt esentiale ca o usa sa treaca de testarea antifum. Pentru ca eficienta sa fie maxima, se cere ca garniturile sa fie aplicate pe marginile comunicante ale unei usi duble.
Aceleasi garnituri trebuie sa fie proiectate si pentru rezistenta la foc. Pragul de usa nu este obligatoriu pentru ansamble antifum.

Marcajul pentru un astfel de sistem se identifica cu simbolul „S”, specificat dupa durata de rezistenta la foc. Pentru toc nu este necesar marcajul cu litera „S”.
 

GRILAJUL DE VENTILATIE

Nu va fi permisa montarea grilajelor de ventilatie in usile rezistente la foc care fac parte dintr-un sistem de protectie antifum, iar pentru usile rezistente la foc echipate cu dispozitive antipanica instalarea grilajelor de ventilatie se va face in concordanta cu directivele locale.
 

DISPOZITIVE ANTIPANICA

Doar usile antifoc ranforsate la interior pentru dispozitive antipanica pot fi echipate cu bara antipanica.

Testele efectuate pentru echiparea cu bare antipanica verifica conformitatea cu standardele UL 305 si ANSI/BHMA A156.3, suplimentar testelor de rezistenta la foc.

Aceste teste pentru dispozitivele antipanica evalueaza functionalitatea usii in concordanta cu sistemul antipanica.

O atentie sporita trebuie acordata dispozitivelor antipanica intrucat nu toate modelele detin o rezistenta la foc, ceea ce necesita etichetarea corespunzatoare in care se identifica durata de rezistenta la foc, facandu-le compatibile cu usile metalice antifoc.
 

AMORTIZOARELE

Un amortizor de dimensiuni apropriate este ultimul dintre elementele de feronerie ale unei usi rezistente la foc. O usa metalica antifoc trebuie mentinuta in pozitie de inchisa si zavorata pentru a deservi ca o bariera impotriva incendiilor. Pentru acest motiv, asiguram amortizoare de calitate superioara care sa asigure o inchidere eficienta in orice situatie.

Conform NFPA 80, referitor la canatul inactiv al usilor rezistente la foc metalice cu 2 canate, se poate omite montarea amortizorului in vederea facilitarii accesului de echipamente mari si utilaje de dimensiuni medii.
 

ELECTROMAGNETI DE RETINERE

Testele si investigatiile au dovedit ca fumul si gazele toxice sunt cauzele principale ale deceselor survenite in incendii. In acest sens este prevazuta combinatia amortizoarelor cu siguranta fuzibila, cu un set de electromagneti de retinere. In ansamblul usilor metalice rezistente la foc, electromagnetii de retinere elibereaza canatul din pozitia de deschis, ducand la inchiderea etansa a usii antifoc nepermitand trecerea fumului si a altor noxe ca rezultat al procesului de combustie.

Etichetele metalice se gasesc amplasate pe marginea usii in mijloc intre balamale. Acestea nu sunt concepute pentru a rezista la incendiu, ci doar pentru a specifica gradul de protectie antiincendiu din cadrul unui gol de constructie.