Usi antifoc din lemn

Usile din Lemn Rezistente la Foc

Mai multe zone ale unei cladiri pot fi compartimentate prin intermediul unor structuri rezistente la foc.
O usa din lemn rezistent la foc bine executata va preveni raspandirea incendiului si a fumului fara a ingreuna mobilizarea personalului si a bunurilor in curs de evacuare.

Aceste structuri au rolul de a mentine o bariera efectiva impotriva flacarilor si de a reduce pe cat posibil noxele, fumul si orice alti produsi generati de incendiu in oricare din fazele hazardului, care pot obstructiona o ruta de evacuare de urgenta.

Astfel, orice usa rezistenta la foc trebuie sa fie proiectata etansa la fum, gradul de protectie specifica variind in functie de amplasarea usii in ansamblul cladirii.

Unele usi sunt executate doar pentru rezistenta la foc, intrucat datorita locatiei din cladire nu vor fi supuse la acelasi grad de severitate a incendiului.

 
Eficienta usilor din lemn rezistent la foc este determinata prin testarea acestora in urma unei proceduri standard specificata in directivele EN 1634-1:2000. Prin testare se verifica parametrii de rezistenta a fiecarei componente ce face parte din dotarea standard si optionala, articole de feronerie, vitraj si orice alt subansamblu care ar completa 100% structura usii. Ulterior, usa din lemn este montata intr-un perete, simuland conditii reale de lucru.

Procedura de testare este descrisa complet in standardul de calitate si consta in expunerea unei fete a usii din lemn rezistent la foc la temperaturi inregistrate in cele mai frecvente conditii de incendiu.
Pe durata acestei proceduri se vor observa mentinerea stabilitatii si integritatii usii, determinandu-se obiectiv rata de pierdere a integritatii structurii.
Pentru stabilirea unor parametri precisi se vor folosi 2 specimene ale aceluiasi model, pentru testarea fiecarei fete ale canatului.

Protectia la foc si fum oferite de usile din lemn este suplimentata de aplicarea unor garnituri intumescente care sub influenta unor temperaturi ambientale din vecinatate de peste 200° (de regula la 10-15 minute dupa inceperea incendiului) cresc in volum pana vor umple orice gol din jurul canatului.

In acest scop s-a practicat si aplicarea de vopsele intumescente, dar ca eficienta incomparabila, garniturile termoexpandabile sunt superioare oricarei metode de a etansa golurile canatului. Aceste benzi au 4 mm grosime si 10 mm latime se aplica in caneluri special facute, pe marginea canatului sau a tocului. O fasie de garnitura asigura etansarea usii din lemn pe o durata de 30 de minute. Daca se doreste o protectie indelungata, se vor aplica doua astfel de garnituri.

Materialul termoexpandabil moale la atingere si structura celulara a acestuia nu vor preveni deformarea usii in cazul socurilor mecanice dure.
 

Vitraj antifoc

Sticla obisnuita crapa destul de usor sub influenta temperaturilor ridicate si este predispusa la slabirea si cedarea din profilele de fixare sau cercevele.

Sticla securizata poate rezista expusa la conditii de incendiu, minim 30 de minute pana sa ajunga in punctul critic de a se inmuia si a-si pierde din proprietati. Motivul principal pentru acest efect este datorat unei radiatii termice de peste 50%.

Dimensiunea sticlei si metoda de fixare in canat sunt factori importanti care influenteaza integritatea vitrajului. Este mai probabil ca un geam de dimensiuni mari sa cada din profilele de fixare decat un geam de dimensiuni mai mici, la atingerea pragului de topire a sticlei.

Fata neafectata a canatului este supusa radiatiilor termice si a caldurii transmise de vitraj dar si la curentii de convectie in partea superioara a panoului.

Pentru a intarzia combustia cercevelelor timp de 30 de minute, profilele de fixare sunt tratate cu solutie ignifuga sau sunt acoperite cu o suprafata non-inflamabila.
Pentru a obtine acelasi efect pe perioade mai lungi, este necesar un sistem imbunatatit de prindere a vitrajului.

Se recomanda ca dimensiunile vitrajului rezistent la foc sa fie cat mai mici, iar metoda de fixare a geamului nu trebuie sa ofere o punte directa pentru transferul gazelor fierbinti.
 

Identificarea usilor din lemn rezistent la foc

Este dificil de constatat rezistenta la foc a usilor concepute cu acest scop, fara o eticheta corespunzatoare.
In acest sens, producatorii responsabili de usi aplica marcaje metalice in care se specifica numele producatorului, data fabricatiei si tipul de usa rezistenta la foc.

Marcajele de identificare sunt aplicate de regula in planul superior sau pe marginea usii, pe partea cu balamalele. In unele situatii marcajele metalice pot fi scoase pe durata montarii usii de lemn.

O alta caracteristica a usilor din lemn rezistent la foc este garnitura de etansare antifum, prevazuta in partea inferioara a canatului.
Aceste praguri sunt fixate in marginea canatului sau cateodata chiar in toc, pentru a etansa marginile ansamblului.
Garniturile intumescente pot fi usor vizibile atat in partea superioara a usii cat si aplicate de-a lungul tocului.

Usile cu grosimi de 44 mm echipate cu garnituri termoexpandabile de 10-15 mm grosime ofera cel mai probabil, rezistenta la foc de 30 de minute.
Modelele cu canat de 54 mm grosime prevazute cu garnituri intumescente de minim 20 mm latime, aplicate cate 1-2 fasii, ofera usii de lemn o rezistenta la foc de minim 60 de minute.

Aceste tipuri de usi sunt folosite indeosebi in spatiile de depozitare, unde este necesar ca rezistenta la foc sa fie cat mai indelungata. De obicei, astfel de locatii detin bunuri ce nu pot fi transportate cu usurinta in situatii de urgenta.

In identificarea usilor rezistente la foc va puteti folosi si de documentatia care in mod obligatoriu trebuie sa insoteasca usile tehnice. In aceste documente aveti la dispozitie orice informatie cu caracter tehnic de care ati putea avea nevoie.

Din pacate, nu exista o metoda standard de a identifica o usa antifoc, in afara de documentele anexe produsului, in care se specifica conformitatea cu standardele in vigoare, de exemplu certificatul de conformitate si agrementul tehnic.

La usile din lemn, rezistenta la foc oferita si solicitata cel mai frecvent sunt de 30 respectiv 60 de minute.